Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Punat: Sladoled

I male “Bubamare” znaju da se u ovim toplim, a možemo reći i vrućim ljetnim danima najbolje osvježava sladoledom. Stoga smo prethodnih dana aktivnosti posvetili upravo toj slatkoj i osvježavajućoj prehrambenoj namirnici. Kako nam je zabavno bilo pogledajte u foto galeriji, a prije toga pročitajte nekoliko zanimljivosti vezanih uz sladoled 🙂

O sladoledu postoji bezbroj legendi o tome kako i gdje je nastao. Nije moguće utvrditi točnu godinu nastanka, kao ni ime tvorca sladoleda, ali je sigurno da postoji stoljećima. Klinička ispitivanja dokazala su da samo jedna žličica sladoleda donosi trenutni osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neke zanimljivosti o sladoledu:

#U antičko vrijeme, u Maloj Aziji su se pili voćni sokovi rashlađeni do zaleđivanja, a ovaj napitak smatra se pretečom sladoleda.
#U Kanadi je 1988. godine spremljen najveći sladoled na svijetu koji je sa svoje 24 tone ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

#Najveće izjelice sladoleda su djeca od 2. do 12. godine života i osobe starije od 45 godina. Iako djeca spadaju u najveće obožavatelje, čak 50 % sladoleda pojedu odrasli.

#U cijelom svijetu, sladoledi od vanilije, čokolade i jagode su među najomiljenijim okusima, a preljev od čokolade je najomiljeniji preljev.

#Jedan od najvažnijih sastojaka sladoleda je zrak, bez kojeg bi se sladoled potpuno zaledio i postao tvrd poput kamena.

#Statističari su otkrili da kuglica sladoleda nestaje nakon točno 50 lizova. Provjerite! 🙂