Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Vrtić – Zagreb

Zagreb

Dječji vrtić svete Male Terezije na Vrhovcu 29 u Zagrebu centralni je objekt i službeno djeluje od 10. veljače 1998. godine.

Osnovateljica Karmela Božanskog Srca Isusova, bl. Marija Terezija od svetog Josipa, osluškujući potrebe vremena i odgovarajući na njih, osnovala je mnoge dječje domove iz kojih su se zbog potreba vremena razvili i dječji vrtići.

Druga polovica 19. stoljeća posebno je obilježena naglim doseljavanjem pojedinaca i obitelji u glavni grad države, Berlin, radi zaposlenja u tvornicama koje su bile plod industrijskoga razvoja onoga vremena. Uvjeti su života ovih ljudi bili vrlo skromni, često ispod prosjeka i bez zadovoljavanja i najnužnijih potreba. U ovakvim prilikama djeca radnika morala su raditi teške i prljave poslove.

Zbog teških socijalnih prilika neki su roditelji svoju djecu nudili na usvajanje ili ih za novac prodavali trgovačkim zastupnicima. Osnivajući redovničku zajednicu posebno se odlučila brinuti za ovakvu djecu otvarajući domove za njih.
U travnju 1925. godine otvara se kuća u Zagrebu, Vrhovec 35. Te je godine u dnevnom boravku bilo 97-ero djece, od toga 70 predškolske i 27 školske djece. Pisani podaci o djelovanju doma od te godine do danas, nažalost, vrlo su oskudni.

Znamo samo da su u ustanovi koja je brinula o djeci bez roditelja i njihove skrbi boravila i djeca, koliko su to uvjeti dozvoljavali, čiji su se roditelji, posebno majke zapošljavale na državnim poslovima. Postupno su se tijekom 70-tih godina 20. st. djeca koja su bila samo u dnevnom boravku odvajala u posebne grupe. Na taj su se način formirale, slično današnjem obliku, dječje jaslice i vrtić.

Danas su u njemu jedna jaslička skupina (Leptirići) i dvije vrtićke skupine (Tratinčice i Ribice).

Odgojitelji i roditelji surađuju u svakodnevnom redovitom programu s integriranim katoličkim vjerskim programom nastojeći omogućiti djetetu cjelokupni razvoj poštujući njegove individualne potrebe. Ova se suradnja očituje i u sudjelovanju u prigodnim radionicama, priredbama, druženju, karitativnim akcijama, euharistijskom slavlju i mnogim drugim aktivnostima. Obogaćuje naše osobne živote svakodnevni zajednički život u vrtiću i raduje nas svako novo druženje s novim članovima vrtića.

KontaktKako do nas

Centralni objekt
Ravnateljica: Marica Pišković, s.Katarina
logoped: Bisera Jurić
Adresa: Vrhovec 29, 10000 Zagreb
Tel: 01/5602 119
E Mail: dv_malaterezija@net.hr
Web: www.vrtici.karmelbsi.hr


Vijesti i najave za produžnicu Zagreb