Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Punat: Naša jesen

 

Stigla nam je jesen, a njezina obilježja mogu se vidjeti na svakom koraku. Lišće u zlatnim i bakrenim bojama, kesteni, žirevi i ostali jesenski plodovi vire sa svih strana i pokazuju nam onu ljepšu stranu ovog godišnjeg doba. Pedijatri i svi zdravstveni djelatnici uglas će istaknuti sve blagodati boravka na svježem zraku – kretanje vani djetetu omogućuje da se nadiše svježeg zraka koji će iznimno povoljno utjecati na njihove dišne puteve (nosići se brže odčepe, sluznica se ne isušuje kao u toplom, suhom zraku, što dovodi do zgušnjavanja sluzi… ), bolje im radi krvotok i cijeli živčani sustav, a o blagodatima aktivnosti i umora da i ne govorimo.

I sam kašalj brže će se smiriti kad dijete u pluća unese svjež, a ne suh, ustajali zrak, a date li pritom djetetu da se malo poigra, da dotakne tlo, skuplja jesenske plodove s poda (orahe, kestene), razbacuje lišće, jer i sva ta vanjska prljavština u sebi ima niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i zraka) koje također utječu na podizanje djetetovog imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, multipla skleroza, crijevne bolesti…).

Tako su i male “Bubamare” proteklih dana istraživale jesen koja nam je već u punom jeku. Naše dvorište dobilo je pravo jesenje ruho te su “Bubamare” kao mala “eko patrola” pograbljano lišće smještali u za nj predviđene kante za biootpad.  Imitirali smo vjetar, izrađivali “Ježevu kućicu”  pa i likovno izražavali jesenja stabla. A kako se sve odvijalo donosimo u našoj foto galeriji 🙂