Punat: Jabuka
Prošli tjedan male “Bubamare” bile su jako vrijedne. Budući da nam je jabuka omiljeno voće odlučili smo doznati nešto više o njoj, od samog životnog ciklusa jabuke do njene upotrebe u jelima. A kako su nam aktivnosti izgledale možete pogledati u galeriji 🙂 nama je bilo jaaaakoooo zabavno 🙂
Male zanimljivosti o jabuci koje možda niste znali:
* Jabuka spada u porodicu ruža
* Stablo jabuke potječe iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.
* Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ‘ab ovo usque ad mala’, što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote.
* Svježa jabuka pluta u vodi zato jer 25% njezinog volumena čini zrak.
* Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene.
* Jabuke sadrže visok postotak elementa bora koji stimulira električne aktivnosti mozga i poboljšava koncentraciju.
* Jabuke nisu bogate kalcijem, ali sadrže visoki postotak bora što ih čini idealnom hranom za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju.
* Jabuka je korisna za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, opeklina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.