Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Hrv. Leskovac, Strmec, Belica i Zagreb: Hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Majci Božjoj Bistričkoj

Marijo, svibnja kraljice, iz mnogih krajeva došli smo k tebi

da ti se molimo jer te jako, jako volimo!

Mi ti se molimo žarko, čuvaj nas Majčice sveta

sve naše mile i drage, dječicu cijeloga svijeta!

Divno si čudo stvorila, krunicu kad si dala

veliki i mali mole je, bila ti čast i hvala!

Zrncima bijele krunice, cvatu nam bijele ruže,

nek krunicu našu donesu ti

anđeli što te kruže!

Marijo!

K Tebi šaljemo svoje hvale, molitve i prošnje svete,

Ti ih Marijo uzmi…

TEBI NEKA POLETE!

Marijo, svibnja kraljice, moli za nas,

danas i uvijek blagoslovi nas!

                                              s. Matea Cerovečki

U subotu 26. svibnja 2018. održano je hodočašće katoličkih dječjih vrtića na Mariju Bistricu. Lijepo i sunčano subotnje jutro kao da je bilo odraz raspoloženja srdaca male dječice koja su se sa roditeljima okupljala ispred bazilike dragog nam svetišta. Vidjele su se brojne zastave i transparenata dječjih vrtića, a sve je vrvjelo od raznobojnih majica i kapa kojima su djeca pokazala kojem vrtiću pripadaju. Divno je vidjeti kako su i djeca i roditelji povezani sa vrtićem i sestrama koje vode vrtić te sa karizmom određene redovničke zajednice.

U 10 sati započela je procesija u bazilici oko oltara gdje se nalazi kip Majke Božje Bistričke. Bilo je prekrasno za vidjeti toliku djecu i roditelje kako s vjerom i pobožnošću pjevaju Marijanske pjesme i obilaze oltar, noseći dragoj Nebeskoj Majci svoje želje i molitve. Zaista se osjetila prisutnost Blažene Djevice Marije koja s ljubavlju uslišava one koji joj se utječu u pomoć.

Nakon procesije, uputili smo se u crkvu na otvorenom gdje je u 11 sati počela sveta misa. Misu je predslavio vlč. Domagoj Matošević, a djeca razičitih vrtića, su misu animirala pjevanjem. Na početku vlč. Domagoj je trežio da djeca i roditelji svakog vrtića, kad se prozove ime određenog vrtića, glasno viknu „aleluja“. Tako su se kroz nekoliko minuta Bistricom orilo gromoglasinh trideset „aleluja“.

Vlč. Domagoj se u propovjedi približio djeci i na njima jednostavan način rastumačio Božju riječ, tj. prispodobu o talentima. Tako je rekao da nam je Bog dao mnoge talente i da ih moramo koristiti na korist svih, a ne ih sebično zadržati za sebe. Također, svi smo posebni te nemamo jednake talente. Stoga smo potrebni jedni drugima.

Nakon svete mise slijedila je recitacija Majci Božjoj Bistričkoj koju su recitirala djeca naših vrtića oz Strmca i Hrvatskog Leskovca. Nakon recitacije, puštena je velika krunica od balona kao simbol molitava koju smo uputili našoj dragoj Nebeskoj Majci. Krunica je izazvala opće oduševljenje svih, posebno djece.

Nakon okrepe i osobnih pobožnosti, mnogi su se naime neovisno o velikoj vrućini odvažili na put Križa Bistričkom kalvarijom, vraćali smo se svojim kućama. Vjerujemo da je ovo hodočašće potaklo kako srca odraslih, tako i mala srca djece da još više zavole Mariju i mole joj se u svim potrebama.

Majko Božja Bistrička, moli za nas!