Stručno usavršavanje

Zagreb: Jesenska katehetska škola za odgojiteljice u vjeri

Zagreb: Jesenska katehetska škola za odgojiteljice u vjeri

I ove godine naš je vrtić sudjelovao na JKŠ-i za odgojiteljice u vjeri u Zagrebu, 9 i 10.11.2018.Tema škole je bila “Suradnja s roditeljima u vjerskom odgoju djece. Radionicu je vodila s.Katarina Pišković uzevši temu: Djeca na krilima vjere roditelja i odgojitelja.

Cilj radionice je bio:  Osvijestiti potrebu za suradničkim odnosom roditelja i  odgojitelja u prenošenju vjere djeci rane i predškolske dobi. Radionica je održana dva puta i u njoj je sudjelovalo 60 odgojiteljica u vjeri.

U uvodnom djelu pročitan je tekst:Kad si  mislio da ne gledam.Nakon toga je uslijedilo predstavljanje sudionika na način da su izvukli i pročitali  ponuđeni citat o važnosti odgoja djeteta u vjeri i kazali svoje ime i vrtić iz kojeg dolaze. Nakon toga je s. Katarina imala izlaganje o važnosti života u vjeri i suradnji između roditelje i odgojitelja u prenošenju vjere djecipredškolske dobi. Naglasivši da je dijete u predškolsko doba nošeno vjerom roditelja i odgojitelja. To su dva krila i u koliko jedno krilo nije usklađeno s drugim ne može se letjeti k cilju nego se kruži ili pada. Slijedio je prikaz rada s roditeljima u DV Svete Male Terezije. Sestra je iznijela iskustvo s radionica za roditelje na temu: Izazovi očinstva i majčinstva, zatim proslavu blagdana zaštitnice vrtića Svete Male Terezije, organiziranje dana duhovne obnove i druženja s roditeljima i djecom koji su napustili vrtić. Podsjetila je i na projekte Moja domovina, Isusova domovina koji je također bio predstavljen na JKŠ 2015. godine kao i na Nazaretsku kućicu. Sestra je ponudila i neke nove oblike suradnje koji se mogu ponuditi roditeljima, koje donosimo u cijelosti. Slijedio je rad u manjim skupinama gdje je  dio odgojiteljica izrađivao krilo vjere  odgojitelja a drugi dio krilo vjere roditelja. ( na izrezana krila od kartona odgojitelji lijepe perje na koje su napisali čine vjere koji trebaju resiti roditelja i odgojitelja).Treća skupina  odgojiteljica piše tekst za odgojiteljice na temu: Kada si mislila da ne gledam, a gledao sam… Iznošenje rezultatauz pogled na to da li su krila usklađena kako bi let bio moguć.Te čitanje novonastalog teksta. Radionica je završila molitvom za povjerenu nam djecu i njihove roditelje:

Gospodine, hvala ti za vjeru, hvala za sve osobe koje su moju vjeru njegovale i hranile kroz moj život. Hvala za rast vjere koji je prolazio kroz darovanost, odreknuće, posvećenje, razočaranje nakon kojeg je uslijedila radost zbog uskrsnuća. Ti si mojoj vjeri podario malene. Ti imaš povjerenja da će oni moći letjeti na krilu moje vjere. Danas ti zahvaljujem na tome i molim te daj da svako dijete pod okriljem moje vjere nađe snagu za let, za život koji je ispunjen tvojom ljubavlju i blizinom. Hvala ti i za roditelje povjerene mi djece. I njih ti Isuse želiš obogatiti i osnažiti mojom vjerom. Oprosti ako se ponekad osjetim preslaba za to,  ako krilo moje vjere osjeća malaksalost. Osnaži me i daj da moja vjera bude snaga klonulim roditeljima, da razumijem njihove brige, klonulosti, strahove i da ih prihvaćam s ljubavlju tvoga srca.  Isuse umnoži nam vjeru. Jer samo kada vjerujem mogu biti korisna drugima.

s. Katarina Pišković

 

 

 

 

 

 

Objavljeno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × five =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *