Mali kreativci

Hrv.Leskovac: sv.Lucija i ,,Baka Magdica”

Hrv.Leskovac: sv.Lucija  i ,,Baka Magdica”

Hrv.Leskovac: sv.Lucija i ,,Baka Magdica”

PRIČA JEDNE SVIJEĆE

Zapalili ste me i gledate moje svijetlo. Radujete se jasnoći i toplini koju darujem. Veselim se da mogu gorjeti za vas. Da nije tako, ležala bih u nekoj kutiji bez koristi. Smisao dobivam tek kada gorim.  Ali, dobro znam, što duže gorim, to kraća postajem, to se više bližim svome kraju. «Izgorjela je» reći ćete, a ono što je ostalo vi ćete baciti.

Znam, za mene postoje dvije mogućnosti: Ili da ostanem u kutiji u tami, ili da gorenjem postajem kraća. Dajem sve u korist svjetla, a time dovodim samu sebe kraju. Ipak ljepše je ako mogu nešto dati…

Gledaj, isto je tako s ljudima! Ili se povuku, ostajući sami za sebe i sve je hladno i prazno; ili se približe ljudima i daruju im od svoje topline i ljubavi i onda život dobiva smisao. Ali, znaj i to da za ovo moraš dati nešto od sebe samog, nešto od svoje radosti, od svoje srdačnosti, od svog smijeha, možda nešto i od tuge. I ne trebaš bojažljivo razmišljati o tome kako ćeš sačuvati samo sebe. Mislim da samo onaj tko druge veseli postaje sam veseliji. Samo onaj tko je svjetlo drugima, sam će primiti svjetlo. Što više goriš za druge to će svjetlije biti u tebi samom.

Mnogi su ljudi samo zato tmurni i neraspoloženi, jer se boje biti ovdje za druge, žale se i neprestano mrmljaju na teška vremena. Još uvijek nisu shvatili ovo: Jedno jedino svjetlo koje gori, veće je i vrednije nego sva tama svijeta. Dopustite dakle da vas malo ohrabrim, ja, mala svijeća.

U naš vrtić stigla je i lutkarska družina ,,Zagrebenci” koja nam je odigrala predstavu ,,Baka Magdica”. Priča je jako poučna. Radnja se odvija u predbožićno vrijeme. Stavlja se naglasak na darivanje onima koji su u potrebi. Koga je baka Magdica pohodila i donijela svoje darove otkrijte sami u galeriji slika. :) :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 × 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *