Prošli tjedan male “Bubamare” bile su jako vrijedne. Budući da nam je jabuka omiljeno voće odlučili smo doznati nešto više o njoj, od samog životnog ciklusa jabuke do njene upotrebe u jelima. A kako su nam aktivnosti izgledale možete pogledati u galeriji nama je bilo jaaaakoooo zabavno
Male zanimljivosti o jabuci koje možda niste znali:
* Jabuka spada u porodicu ruža
* Stablo jabuke potječe iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.
* Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ‘ab ovo usque ad mala’, što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote.
* Svježa jabuka pluta u vodi zato jer 25% njezinog volumena čini zrak.
* Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene.
* Jabuke sadrže visok postotak elementa bora koji stimulira električne aktivnosti mozga i poboljšava koncentraciju.
* Jabuke nisu bogate kalcijem, ali sadrže visoki postotak bora što ih čini idealnom hranom za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju.
* Jabuka je korisna za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, opeklina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.
- Temperom bojamo jabučice
- Bojamo na pola popapane jabuke
- Kao i one cijele…
- …okrugle jabuke
- Bojamo kistovima…
- ..ali si potpomažemo i prstićima
- Svaka jabučica ima unutar sebe i koštice…stoga i mi stavljamo koštice na naše obojane jabučice…prvo otkrivamo opipom šta se to nalazi unutar vrećice šta će nam biti zamjena za košticu
- …pronašli smo zrna kave…upoznajemo ju mirisom i opipom
- a potom stavljamo na jabučice
- Precizno stavljanje koštica
- Stablo jabuke spremno za igru
- Beremo jabuke sa stabla
- Jabuke su pričvršćene čičak trakom
- Crvene i zelene jabuke spremne za još jednu igru
- Tko će više jabuka ubaciti u košaru
- Pri tom prepoznajemo i imenujemo boje jabuke
- Radimo džem od jabuka
- Jabuke smo oprali irežemo ih na male komadiće
- Na izrezane jabuke stavljamo šećer
- i još malo šećera da nam džem bude slađi, baš onako kako volimo
- Jabukama je potrebno dodati i limuna
- kojeg smo dobro oprali i isprobali
- Da je kiselkastog okusa otkriva i naša facijalna ekspresija lica
- Limun je potrebno dobro iscijediti
- Pripremljene jabuke stavljamo na dva sata u pećnicu na pečenje
- Promatramo proces pečenja
- Naš je džem gotov
- Te ga i isprobavamo :)
- Ništa bez degustiranja
- A potom smo radili i muffine od jabuka
- Potrebno je izmjeriti brašno, šećer
- Presipati sastojke u posudu
- Dodati prašak za pecivo
- Cimet
- Jaja koje smo sami otvorili
- Jaja miješamo
- A jajima dodajemo kiselo vrhnje
- A na kraju i naš domaći džem od jabuka
- I sve sastojke one suhe i mokre zajedno ispremiješamo
- Te stavljamo na pečenje
- No, prvo je potrebno podesiti temperaturu pečenja
- Dobar tek! :)