Mali kreativci

Punat: Jabuka

Punat: Jabuka

Punat: Jabuka

Prošli tjedan male “Bubamare” bile su jako vrijedne. Budući da nam je jabuka omiljeno voće odlučili smo doznati nešto više o njoj, od samog životnog ciklusa jabuke do njene upotrebe u jelima. A kako su nam aktivnosti izgledale možete pogledati u galeriji :) nama je bilo jaaaakoooo zabavno :)

Male zanimljivosti o jabuci koje možda niste znali:

* Jabuka spada u porodicu ruža

* Stablo jabuke potječe iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.

* Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ‘ab ovo usque ad mala’, što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote.

* Svježa jabuka pluta u vodi zato jer 25% njezinog volumena čini zrak.

* Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene.

* Jabuke sadrže visok postotak elementa bora koji stimulira električne aktivnosti mozga i poboljšava koncentraciju.

* Jabuke nisu bogate kalcijem, ali sadrže visoki postotak bora što ih čini idealnom hranom za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju.

* Jabuka je korisna za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, opeklina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 + twelve =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *