Vijesti

Hrv. Leskovac: Hodočašće na Trsat

Hrv. Leskovac: Hodočašće na Trsat

Hrv. Leskovac: Hodočašće na Trsat

Kao i svake godine tako i ove naš vrtić uputio se na hodočašće. Budući da nam je odredište svake godine isto (Marija Bistrica) ove godine bilo je malo drugačije. :) Naša godišnja zadaća bila je posvećena obitelji. Tom prigodom bio je i projekt ,,Nazaretske kućice”  u prosincu kojim smo se pripremali za blagdan Svete Obitelji.

Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.        Trsatsko svetište postupno je postalo središte koje okuplja vjernike u jednu obitelj. Mariju predstavlja kao čuvaricu te obitelji i majku koja vodi brigu o svim ljudima. Zato je ona zaštitnica putnika, mornara, siromašnih i običnih ljudi koje biju nevolje života. Marija je učiteljica obiteljskih vrlina, miriteljica zavađenih, spremna uvijek podržati one koji praštaju i one koji mole za oproštenje.

Tako smo odlučili naše ovogodišnje hodočašće usmjeriti prema tom svetom mjestu.

Odaziv roditelja bio je vrlo pozitivan. Bus se u rekordnom vremenu popunio do zadnjeg mjesta. Unatoč lošem vremenu nismo odustali nego smo hrabro krenuli put Trsata.

Došavši u svetište prisustvovali smo sv. Misi zajedno sa drugim vjerskim vrtićima grada Zagreba i okolice. Sv. Misu predvodio je fra Robert. Pjevanje i sviranje animirao je dječji vrtić Blažena Hozana iz Zagreba. Nakon sv. Mise obišli smo sliku Majke Božje te se uputili prema kapeli zavjetnih darova gdje je bio prikazan kratki filmić o povijesti svetišta. U 12:00 h oprostili smo se od svetišta i uputili se na otok Krk gdje nas je dočekalo sunce. Nakon okrepe u restoranu ,,Bura” na Puntu gdje se ujedno nalazi i naš samostan uputili smo se zajedno na otok Košljun organiziranim prijevozom. Razgledavši samostan, muzej i crkvu te prirodni okoliš uputili smo se natrag na Punat. Imali smo slobodnog vremena za šetnju uz more te se također i počastiti sladoledom ili kavicom. U 17.15 h krenuli smo natrag prema Zagrebu. Atmosfera u busu bila je odlična, a za to su zaslužna braća i sestre  štićenika našeg vrtića. Oni su nas zabavljali pjesmom, a nije nedostajalo  ni smijeha jer su dosjetljivim šalama nasmijavali cijeli bus. Radosni i duhovno okrepljeni vratili smo se kući.

Zahvaljujemo se svima malima i velikima na hrabrosti, odazivu i zajedništvu koje smo zajedno dijelili sa našm Majkom Marijom.

Radujemo se unaprijed našem slijedećem hodočašću iduće godine. :) :):)

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × 3 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *