Mali kreativci

Punat: “Bubamare” i senzomotorika

Punat: “Bubamare” i senzomotorika

Senzomotorika

Senzomotorika definira se kao organizacija osjeta u svrhu njihova korištenja u svakodnevnom životu. Tijekom igre i kretanja dijete usvaja osjetilne informacije iz okoline i iz vlastitog tijela, u mozgu ih organizira i integrira te na taj način spoznaje svijet oko sebe, uči se pravilnom kretanju, učenju i ponašanju.

U senzorne sustave ubrajaju se vestibularni (kretanje), propioceptivni (mišići i zglobovi), taktilni (dodir), vizualni (vid), auditivni (sluh), olfaktorni (miris) i gustativni (okus). Pravilna integracija navedenih sustava omogućuje nam adekvatno funkcioniranje, izvođenje svakodnevnih zadataka.

 Vježbe iz senzomotorike potiču dijete na korištenje i izoštravanje svih osjetila. Dijete, koristeći vlastita osjetila, istražuje i upoznaje okolinu koja ga okružuje, te upoznaje značenje, za njega, apstraktnih pojmova (npr. dugačko/kratko, glasno/tiho…..). To zovemo materijalizirana apstrakcija.

Izdvajamo mali dio vježbi naših najmlađih “Bubamara” :)

. Vježbe iz područja senzomotorike provode se s priborom za razvijanje vida, dodira, sluha, mirisa, okusa, osjeta težine, osjeta topline i stereognostičkog osjeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *