Mali kreativci

Hrv. Leskovac: Pepelnica

Hrv. Leskovac: Pepelnica

Hrv. Leskovac: Pepelnica

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).

Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti”  ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica masline korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom.

Naš vrtić je također započeo korizmu euharistijskim slavljem na kojem je svećenik svako dijete posipao pepelom. Vlč. Tomislav Kralj rado se  odazvao na naš poziv i predslavio sv. Misu. Na misi su bili prisutni i roditelji koji su bili u mogućnosti doći.

Evo nekoliko slika da bolje doživite atmosferu koja je bila prisutna.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × four =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *