Stručno usavršavanje

Belica: Predavanje dr. Rajovića (Čakovec)

Belica: Predavanje dr. Rajovića (Čakovec)

U organizaciji Udruge odgajatelja „Krijesnice“, 22.10.2014. dr. Ranko Rajović, održao je predavanje na temu „Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ“.
Pomalo revolucionaran pristup, uz humor i stručnost predavača, zaintrigirali su, a u najmanju ruku potaknuli, drukčiji način gledanja na proces odgoja i obrazovanja. Važnost u ranoj stimulaciji mozga je u repetitivnom ili asocijativnom učenju kako bi se razvijalo funkcionalno znanje. Od desetak i više temeljnih pogrešaka koje činimo djeci, dr. Rajović je istaknuo važnost kretanja kao prirodne i osnovne potrebe djece. Vratio se na pozitivne učinke onoga kako se živjelo (i odgajalo) u nedavnoj prošlosti. Da bi djeca bila spremna za polazak u školu, sve izazove koje škola pred njih stavlja, a tako i sam život, od velike je važnosti djetetu omogućiti kvalitetnu ranu stimulaciju. Djetetu je najvažniji unutrašnji motiv – igra, pa polazeći od toga valja stvarati takvo okruženje koje će biti usmjereno na učenje razmišljanjem, povezivanjem i zaključivanjem. Puzanje, hodanje bez obuće, skakanje, vrtenje, držanje ravnoteže, sve su to situacije koje rezultiraju razvojem mozga kao organa za preživljavanje.
Okruženje velikim djelom određujemo mi; roditelji, odgajatelji, učitelji…,stoga je jako bitno osvijestiti što i kako radimo i živimo s djecom. Kako će, i hoće li uopće naša djeca biti spremna na izazove koje će život tek staviti pred njih u svijetu koji se iz dana u dan, vrlo brzo mijenja?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × three =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *