Vijesti

Program prenatalnog roditeljstva “Note ljubavi”

Program prenatalnog roditeljstva “Note ljubavi”

Program prenatalnog roditeljstva “Note ljubavi”

Ovo je jedinstveni program u Hrvatskoj utemeljen na znanstveno-stručnim spoznajama i studijama koje postepeno sve više otkrivaju do nedavno tajni život i sposobnosti nerođenog djeteta (predrođenčeta) u majčinoj utrobi.

Ciljevi programa:

 • Pomoći trudnim roditeljima odnosno obiteljima da uz pomoć prenatalne komunikacije razviju privrženosti prema predrođenčetu i tako aktivno prakticiraju prenatalno roditeljstvo.
 • Osigurati temeljne preduvjete da se predrođenče od početka života osjeti prihvaćenim i voljenim te bude uključeno u svakodnevnicu svoje obitelji.
 • Poticanje osobnog stvaralaštva roditelja i ostalih uključenih osoba u smislu prenošenja predrođenčetu pozitivnih misli i osjećaja.

Struktura programa
Program obuhvaća uvodno teorijsko predavanje o temeljnim postavkama, sposobnostima predrođenčeta te osnovama korištenja primjerene emocionalne i osjetilne stimulacije (dodir, pokret, zvukovi/glazba i dr.) u prenatalnom razdoblju. Praktični dio sadrži pet susreta koji se odvijaju jednom tjedno u trajanju od 45 – 60 minuta kroz pet uzastopnih tjedana. Na šestom neobvezatnom susretu zainteresirani polaznici mogu čuti saznanja i iskustva o važnosti cjelovitog pristupa prenatalnoj komunikaciji i privrženosti u svjetlu shvaćanja čovjeka kao bića duha, psihe i tijela.
Preporučeno je da oba roditelja, kao i starija djeca, uspostave aktivnu prenatalnu komunikaciju i razviju prenatalnu privrženost. Upućuje ih se kako prepoznati predrođenčetove znakove i s tim uskladiti trajanje i intenzitet komunikacije. Na svakom susretu trudni roditelji nauče niz aktivnosti, koje prema priloženim uputama, prakticiraju kod kuće do idućeg susreta. Temeljem predloška od ukupno 35 aktivnosti potiče ih da osmišljavaju svoje vlastite aktivnosti koje će potom na strukturiran i progresivan način provoditi do kraja trudnoće, ali i nakon poroda.
Iako se program većinom oslanja na glazbene elemente uz pomoć edukatora, bez ikakvih poteškoća, mogu ga uspješno savladati i oni polaznici koji nemaju glazbenu naobrazbu pa čak i oni bez sluha jer za provođenje programa ključna je ljubav roditelja prema predrođenčetu.

Kada započeti?
Prenatalnu komunikaciju na duhovnoj i psihološkoj razini najbolje je započeti od začeća, a praktični tečaj najprimjerenije je započeti oko 20-tog tjedna trudnoće, kada su osjetilni organi predrođenčeta već dostatno razvijeni i kada trudni roditelji počinju jasnije doživljavati pokrete čeda.

Voditelji
Program od 2003. u Hrvatskoj provodi bračni par – Petar-Krešimir Hodžić, doktor medicine i Rafaela Mrdjen-Hodžić, glazbenica/molekularni biolog. Odgovarajuću stručnu edukaciju završili su SAD-u i Italiji, a program su zatim prilagodili i obogatili u skladu s hrvatskom kulturnom baštinom.

Polaznici
Polaznici programa su trudni roditelji – majka i otac, a mogu se uključiti i njihova već rođena djeca koja mogu shvatiti da je pod majčinim srcem još jedno dijete – brat ili sestra. Program istovremeno može pohađati do najviše pet parova odnosno obitelji.

Cijena
Program se ne naplaćuje.

Lokacija održavanja
Program se održava pri Samostanu sv. Josipa Karmelićanski Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu na adresi Leskovački brijeg 15.

Neke osnovne dobrobiti programa:

 • manje komplikacija tijekom trudnoće i poroda,
 • manji broj nedonoščadi i s time povezanih posljedica,
 • bolje vizualno i slušno praćenje novorođenčeta i dojenčeta,
 • bolja izmjena stanja svijesti kod dojenčeta, više vremena u pasivnoj budnosti,
 • jači imunološki sustav djeteta i posljedično manje pobolijevanja,
 • sretnija, zdravija i pametnija djeca,
 • veća racionalna (IQ), emocionalna (EQ) i duhovna (SQ) inteligencija,
 • bolje roditeljsko prepoznavanje djetetovih znakova nakon rođenja, manje plakanja,
 • prevencija ovisnosti i asocijalnih oblika ponašanja uključujući nasilje i kriminal
 • poboljšanje komunikacije među roditeljima i bračna stabilnost uz bolje povezivanje i usklađivanje čitave obitelji.

Podrobnije informacije mogu se saznati:
a) pozivom na brojeve 091 564 7083 i 091 533 6573,
b) putem e-pošte na rmrdjen@yahoo.com i pkhcroat@yahoo.com
c) na mrežnoj stranici www.prokreosroditeljstvo.net (uskoro)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eleven + fifteen =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *