Stručno usavršavanje

Stručni skup ravnateljica i odgojiteljica u vjeri

Stručni skup ravnateljica i odgojiteljica u vjeri

Stručni skup ravnateljica predškolskih ustanova i odgojiteljica u vjeri, koje rade u dječjim vrtićima Varaždinske, Međimurske i većeg dijela Koprivničko-križevačke županije, odnosno na području Varaždinske biskupije, održan je u organizaciji biskupijskog Katehetskog ureda u srijedu 16. lipnja 2004. u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu. Prvom biskupijskom susretu ove vrste u Hrvatskoj, bile su nazočne ravnateljice i odgojiteljice iz većine od 70-tak dječjih vrtića na ovom području, kao i više savjetnice zadužene za pitanje predškolskog odgoja.

Susret je održan sa željom poticanja i unapređenja uvođenja katoličkog vjerskog odgoja u predškolske ustanove, pa su u tom smislu sve okupljene na početku pozdravili predstojnik Katehetskog ureda vlč. Damjan Koren i varaždinski biskup mons. Marko Culej, pozvavši nazočne da svima susret bude u cilju zajedničke suradnje i osobne izgradnje. Zahvalivši odgojiteljicama u vjeri koje već djeluju u dječjim vrtićima, biskup Culej pozvao je ravnateljice vrtića da omoguće vjerski odgoj mališana i u ostalim ustanovama, naglasivši kako djeca i njihovi roditelji imaju pravo da se odgoju pristupi i s duhovnog aspekta. Potom su o formalno-pravnim i stručno-organizacijskim pretpostavkama za uvođenje programa katoličkog vjerskog odgoja djece predškolske dobi, te o obilježjima i načinima ostvarivanja tog programa u predškolskim ustanovama izlagale prof. Marija Ivanković, viša savjetnica pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za predškolski odgoj i obrazovanje, prof. Nevenka Lončarić Jelačić, viša savjetnica pri Zavodu za školstvo za vjeronauk u školi, s. Katarina Pišković, prof., viša savjetnica pri Nacionalnom katehetskom uredu za vjerski odgoj djece predškolske dobi, te dipl. ped. Mirjana Bidoli, viša savjetnica pri Zavodu za školstvo za predškolski odgoj i obrazovanje.

Varaždinski biskup mons. Marko Culej ujedno je s predstojnikom Korenom uručio 14 kanonskih mandata odgojiteljicama za poučavanje vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama u vjeri, koje su to zvanje stekle nakon završenog programa teološkog doškolovanja propisanog odlukom Hrvatske biskupske konferencije. Među njima je i njih 12 koje su još lani primile prve mandate, no zbog raznih poteškoća još sve ne provode vjerski odgoj, odnosno ne provode ga po odobrenom programu Ministarstva obrazovanja. Na žalost, po važećim zakonskim propisima i po verificiranom programu od 70-tak javnih svjetovnih dječjih vrtića na području Varaždinske biskupije, vjerski odgoj provodi se samo u jednom, i to u Prelogu, dok se u Hrvatskoj vjerski odgoj provodi u 52 javna vrtića, a zajedno s 49 vjerskih vrtića, među kojima je i njih četiri na području Varaždinske biskupije, odgojem u vjeri obuhvaćeno je oko 4.000 djece. Dječji vrtić u Varaždinu koji već niz godina provodi katolički vjerski odgoj trebat će verificirati svoj program u Ministarstvu obrazovanja, a to trebaju učiniti i ostali javni vrtići koji žele provoditi odgoj u vjeri.

Odgoj u vjeri u javnim vrtićima provodi se u redovnoj skupini djece u dobi od 3 do 6 godina, čiji su se roditelji opredijelili za ovakav način predškolskog odgoja svojih mališana, te je besplatan, odnosno roditeljima ne predstavlja nikakav dodatni trošak. Stoga je na susretu upućen poziv ravnateljima vrtića da u svojim ustanovama omoguće i uvedu odgoj u vjeri po odobrenim programima od strane Ministarstva obrazovanja, te su pozvani roditelji da i svojim osobnim inicijativama inzistiraju na ostvarenju svojih prava, kao i prava svoje djece na cjelovit odgoj, koji obuhvaća i duhovnu dimenziju. Kako bi se doškolovanje potrebnim odgojiteljicama u vjeri s područja Varaždinske biskupije učinilo još dostupnijim, želja je varaždinskog biskupa da se ono u što skorije vrijeme omogući i u Varaždinu, a Varaždinska biskupija i mjerodavno Ministarstvo spremni su pružiti svu podršku i pomoć da se svladaju početne poteškoće na dobrobit djece i cjelokupnih obitelji.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Preuzeto s: www.biskupija-varazdinska.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × two =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *